burgess barn, upshire, essex      





         
Renovation and internal remodelling of a grade-II listed barn at Burgess Farm.
         
Value: Confidential
         
Brief: The first stage of the project at Burgess Farm was to renovate the barn to provide a kitchen, bathroom, and gallery bedroom with the main living space to be used for special occasions and by guests. The barn was stripped internally, preserving only the original structure. New sheepswool insulation was added and finished with a lime plaster to help the original timber structure breathe. The new works are finished in white to help highlight the original exposed oak roof.
         
         
01 The completed internal refurbishment
         
         
02 Proposed ground floor plan
         
         
03 The existing modern pine was replaced with a smooth white lime plaster finish
         
         
         
04 Sheepswool insulation was added between the wall and roof joists
         
         
         
05 The barn, external view
         
         
         
Click the image above to see the farmhouse