apartment, marylebone      





         
Design and construction of a new roof extension located in the Portman Estate Conservation Area
         
Value: Confidential
         
Brief: Following the success of our roof extension on Upper Berkeley Street we were referred to a client who owns a similar property, also in the Portman Estate Conservation Area. Again, through carefully addressing the Council's planning policy, we were able to obtain planning permission, despite very tough restrictions on roof extensions in the conservation area. Delivery of the project was very complicated involving numerous party wall agreements and other licences, and the construction was logistically complex due to working on a tight site with limited access. We almost tripled the size of our client's apartment, turning it from a small 2-bedroom flat into a 1,600sqft, 5-bedroom duplex penthouse with a vaulted ceiling and roof terrace. The project completed in 2016.

After completion of the project the client said:

"We worked with Stagg Architects, who had come recommended by a friend, on a complex inner-London rooftop extension project, which lasted overall 3 years. It was an intense, long process full of hurdles and we would not have succeeded without the help of Ben & Ben.

Ben Stagg was in particular instrumental in helping us secure planning approval from Westminster City Council, which was very difficult to obtain. His approach to planning was very considerate, with a quality first submission, and he was also able to establish a very good relationship with the team at Westminster City Council.

Since we had no previous experience, the team at Stagg Architects really spent a lot of time and energy helping and guiding us through the process, understanding what we liked in terms of design, but also bearing in mind the requirements of the project from a planning perspective, to come up with the right vision for us. We could be at time demanding, and the team had a lot of patience with us, suggesting great ideas or listening to our ideas and coming up with solutions.

We love the result. It wasn’t without difficulty, but we would like to thank the team at Stagg Architects for making it possible, and would definitely recommend them."

         
         
01 Dining and living area showing the vaulted ceiling with roof-lights
         
         
02 Section through the mansard profile extension cutting through the new stairs and rooftop terrace
         
         
03 Stairs and landing
         
         
04 Kitchen and dining area
         
         
05 Living area
         
         
06 En-suite showeroom
         
         
07 Kitchen
         
         
08 Kitchen and living space beyond
         
         
09 Study
         
         
10 Stairs
         
         
11 Terrace concealed within the mansard roof
         
         
12 The early stages of the steel frame erection
         
         
13 The steel frame completed