the esplanade, southend      





         
Design of a mixed-use development comprising 23 apartments and 7,000sqft restaurant on a prominent seafront site
         
         
Brief: On behalf of Redab Properties PLC we achieved planning permission for the redevelopment of the Esplanade Public House site in Southend to provide 23 new apartments and a restaurant. The site presents challenges as well as an amazing opportunity, with cliffs rising behind the property to the north, and clear views over the estuary to the south. We have focused on developing a high-quality and deliverable proposal which will help enliven and improve this important part of the town, while stabilising the cliffs above. Each of the 23 apartments benefits from being dual aspect with full width balconies giving south facing views over the Estuary.
         
         
01 The proposed scheme from the Esplanade    
         
         
02 Proposed plan showing the dual aspect apartments which all have sea views
         
         
03 Proposed section
         
         
04 The existing site and context    
         
         
05 View of the proposal from the east
         
         
06 Evening view from the west
         
         
07 The winter garden at second floor level, which gives secure access to the apartments
         
         
08 The winter garden at third floor level
         
         
09 Day time view of the proposal from the west